دنیای سئو در چندین سال اخیر دچار تغییرات زیادی شده است و گوگل به عنوان مهم ترین موتور جستجوی اینترنتی در شکل دهی این تغییرات نقش کلیدی دارد. از آنجایی که رقابت بر سر کسب میلیاردها دلار پول می باشد، گوگل همواره تلاش می کند تا انحصار خود را در بازار جستجوی اینترنتی نشان دهد و به آینده سئو جهت مورد نظر خود را بدهد. آگاهی از سیاست های جدید گوگل و تغییراتی که قصد دارد بر موتور جستجوی اینترنتی خود اعمال کند، بسیار لازم و ضروری بوده و می تواند به ارتقای رتبه سایت ها در آینده کمک کند.
اگر به تغییراتی که در ۲ سال اخیر در دنیای سئو اتفاق افتاده توجه کنیم، ۳ نتیجه کلی زیر برای پیش بینی آینده سئو بدست می آید:
- موتورجستجوی گوگل روز به روز توجه بیشتری به نسخه موبایل سایت ها می کند.
- موتورجستجوی گوگل در حال استفاده هرچه بیشتر از هوش مصنوعی می باشد.
- موتور جستجوی گوگل در حال انجام آزمایش های زیادی برای بهبود جستجوی صوتی می باشد.
در ادامه این مبحث ۳ سیاست کلی گوگل را که آینده سئو را تحت تاثیر قرار می دهد با جزییات بیشتری بررسی کرده، که باعث بهینه سازی و سئو موثر سایت در آینده خواهد شد.
۱. طراحی سایت برای موبایل
وقتی گوگل در اوایل سال ۲۰۱۵ اعلام کرد که نسخه موبایل وب سایت ها در رتبه بندی تاثیر گذار است، کسی فکر نمی کرد که این تغییر گوگل به چنین اهمیتی در سئو برسد.
در ادامه این روند گوگل در اواخر سال ۲۰۱۶ اعلام کرد که در حال انجام آزمایش هایی است که در آن ابتدا نسخه موبایل سایت ها را ایندکس کند و بعد نسخه دسکتاپ سایت ها را، که همین خبر باعث تعجب سئوکاران زیادی در سراسر دنیا شد.
با گسترش کاربران تلفن های همراه هوشمند و افزایش سهم جستجوی اینترنتی موبایل، چنین تغییراتی آنچنان هم دور از ذهن نیست. طبق آمارهای جهانی تعداد کاربران اینترنت موبایل چند ماه پیش از کاربران دسکتاپ اینترنت پیشی گرفته است. این در حالی است که تعداد جستجوی اینترنتی با تلفن های همراه هوشمند نیز روز به روز در حال افزایش است و حتی در بعضی از موضوعات مانند سایت های خبری، از جستجوی اینترنتی دسکتاپ نیزپیشی گرفته است.
با توجه به موارد ذکر شده اگر تاکنون نسخه موبایلی برای وب سایت خود ایجاد نکردید،برای بهبود رتبه سایت شما ضروری است. برای این کار می توانید از ورژن ساده طراحی وب سایت برای موبایل مانند (m.site) یا نسخه ریسپانسیو و PWA استفاده کنید. حتما اطمینان حاصل کنید که محتوای نسخه موبایل سایت با نسخه اصلی آن همخوانی لازم را داشته باشد. چون در اکثر مواقع محتوای نسخه موبایل سایت ها نمونه خلاصه شده ی سایت اصلی می باشد. در این بین توجه به فریم ورک AMP نیز بسیار ضروری می باشد.
پروژه AMP یک فریم ورک جدید و متن باز است که به طور کامل از فناوری های موجود در وب ساخته شده است. (Accelerated Mobile Page)AMP به معنی افزایش سرعت لود شدن صفحات سایت در موبایل می باشد. گوگل این پروژه را در اواخر سال ۲۰۱۵ شروع کرد و این فریم به برنامه نویسان کمک می کند تا صفحات HTML ای با حجم کم ایجاد نمایند. این کد ها موجب لود سریع وب سایت در موبایل ها و افزایش رضایت کاربران می شود. برای آشنایی با این فریم ورک و نحوه طراحی ورژن AMP سایت خود حتما مقاله: AMP یا Accelerated Mobile Pages چیست؟ را بخوانید.
موارد فوق به این معنی نمی باشد که ما تمرکز خود را از سئو سایت اصلی برداشته، بلکه باید در آینده به نسخه موبایل سایت نیز توجه ویژه ای کنیم.
۲. الگوریتم های رتبه بندی مبتنی بر هوش مصنوعی
گوگل در حال هوشمند تر شدن است و همه ی افرادی که در حوزه سئو فعالیت می کنند از این تغییرات آگاه هستند. گوگل در اواخر اکتبر سال 2015 با معرفی الگوریتم رنک برین (RankBrain) به عنوان سومین عامل مهم رتبه بندی (بعد از بک لینک و محتوا) گام جدیدی در جهت افزایش کیفیت تجربه کاربری موتور جستجوی خود برداشته است. این الگوریتم به گوگل کمک می کند تا معانی پشت عبارات جستجو را بهتر تفسیر کرده و به کلمات کلیدی حساسیت کمتری نشان دهد. با این کار نتایج نمایش داده شده بیشتر شبیه چیزی خواهند بود که کاربران به دنبال آن بوده اند.
جان گیاناندرا یکی از مدیران ارشد تحقیقات در زمینه موتور جستجوی گوگل به تازگی گفته است:
" تحقیق در مورد ساختار مکالمه، تحلیل احساسات، پاسخگویی به سوالات، خلاصه سازی، مدلسازی چند زبانه و … که آن ها را در درک هر چه بهتر نوع نگرش کاربران موتور جستجوی گوگل آگاه می سازد، از جمله موضوعات مورد علاقه تیم درک زبان طبیعی گوگل می باشد."
گوگل در این مسیر اهداف مختلفی را دنبال می کند که یکی از مهم ترین آن ها، کسب سهم اصلی بازار جستجوی صوتی اینترنتی در آینده است.
۳. جستجوی صوتی
هم اکنون حدود ۲۰٪ از جستجوهای موبایلی به صورت صوتی انجام می گیرد که پیش بینی می شود این رقم در سال ۲۰۲۰ به ۵۰٪ نیز برسد. حرکت گوگل برای استفاده از هوش مصنوعی به این دلیل است که بتواند در آینده جستجوهای صوتی (سوالات، نیازمندی ها و …) کاربران را بهتر درک کند و نتایج با کیفیت تری با تئجه به نیاز آنها به آن ها ارائه دهد.
گوگل در حال تحقیق بر روی الگوریتم هایی است که بتواند استعاره، تشبیه و سایر ویژگی های خاص زبان انسانی را بهتر درک نماید. رسیدن به چنین الگوریتمی کلید درک نوع نگرش انسان ها در زبان های مختلف و نحوه جستجوی اینترنتی آنها می باشد.
همانطور که قبلا اشاره کردیم، اصول سئو در حال پیچیده تر شدن است و در آینده کسب رتبه های خوب در نتایج گوگل نیازمند اتخاذ استراتژی های خلاقانه و صرف زمان و انرژی بیشتری خواهد بود.