بسیاری از استارتاپها لزوماً موفق نیستند و در نهایت شکست میخورند، به همین دلیل نباید به سناریو موفقیت استارتاپهای ایرانی و جهانی تکیه کرد و احتمال شکشت خوردن را فراموش نمود. اما توجه به دلایل شکست استارتاپها می تواند تا حدودی میزان شکست آنرا کاهش دهد، توجه به دلایل شکست ها به صورت عمقی و ریشه ایی و تعمیم آن به فضای کسب و کار تا مقدار زیادی به ما در این زمینه کمک خواهد کرد.
معرفی مختصر CB Insights
این شرکت آمریکایی و مستقر در نیویورک از سال ۲۰۰۸ تا کنون اطلاعات و دادههای مربوط به بازار و فضای کسب و کار را برای مشتریان گردآوری و گزارش میدهد، در این مجموعه حدود ۲۵۰ نفر کارمند فعالیت دارد، که مهمترین مخاطبان آن بانکهای سرمایهگذار و شرکتهای سرمایه گذاری خطرپذیر است این شرکت در تلاش برای تهیه گزارش جهت افزایش کیفیت تصمیمهای سرمایهگذاری مشتریان خود می باشد.
آخرین پیشبینی عمومی این شرکت دربارهی ۵۰ استارتاپ بود، که در آن پیش بینی شد آن شرکت ها به یونیکورن یا شرکت های با ارزش بیش از یک میلیارد دلار بدل خواهند شد، از این پیش بینی 30 مورد آن در نهایت موفقیت آمیز بودند. شرکت CB Insights در ابتدا خود یک استارت آپ بوده ولی اکنون به مشتریان مهم و بزرگی همچون Castrol و Salesforce، Cisco و شرکت های مانند PwC که عمده فعالیت آن مشاوره مدیریت است خدمات می دهد. این شرکت به قدری پیشرفت نموده که اکانت کاربر ویژهی آن در دانشگاههایی مانند استنفورد ایجاد و در دسترس دانشجویان و اساتید قرار می دهند.
مهمترین دلایل شکست استارتاپها با توجه به گزارشات CB Insights
این شرکت با روش جالبی به بررسی عوامل تاثیر گذار بر شکست استارت نموده است، در این روش نامهی خداحافظی (Goodbye Letter) 378 استارتاپ شکسته را بررسی نموده است. نامه خداحافظی در واقع گزارش،ایمیل و یا پیام مدیران یا بنیانگذاران آن شرکت در خطاب به سهامداران، مشتریان و رسانهها است و در آن علت شکست خود را توضیح داده است.
مهمترین نکات این شکست ها در سایت CB Insights آمده است جهت مطالعه آنها اینجا کلیک کنید.
در این بررسی 20 عامل اصلی از طریق جمعبندی نامههای خداحافظی استارتاپ ها توسط CB Insights شناسایی و گزارش داده شد. ذدر این بررسی در کنار هر موضوع عددی به صورت درصد نوشته شده که نشان می دهد چند درصد از استارتاپ ها درگیر این مشکل بوده اند.
1- عدم پذیرش در بازار (42%)
در این مورد استارتاپها به دنبال حل مسئلهای رفته بودند که برای خودشان جذاب و جالب بوده و توجهی به نیاز بازار و مشتریان نداشتند. به طور قطع نباید انتظار موفقیت در این زمینه را داشته باشند.
- برای جلوگیری از شکست ایده پس از پیادهسازی، باید مراحل تحقیقات بازار، ارزیابی ایده و بازارسنجی با دقت و وسواس لازم بررسی شود. پس در حین آموزش ایدهیابی میباست عاشق ایدههای نشد و در هر زمانی آماده باشید که یک ایدهی نامناسب کنار گذاشته شود.
جهت مطالعه متن کامل گزارش CB Insights اینجا کلیک نمائید.